Címlap

Különleges KIKA koncert

Azért jó rockzenekarban játszani, mert alkalomadtán igazán különleges helyeken lehet a húrok közé csapni. Olyanokon, ahol egy hangos Marshall erősítő ritkább, mint a fehér holló.

Május 7-én szombaton a győri KIKA áruház volt ilyen hely. Ők éppen ötödik születésnapjukat ünnepelték, s ahogy Attila az egyik összekötő szövegben megemlítette, az osztrák-magyar barátság jegyében magyar népdalokat akartak hallani e szép ünnepen.

 

Többekben talán felmerül a kérdés, hogy is kerül egy rockzenekar egy bútoráruházba? Nos, azt Bujtor István Ötvös Csöpi filmjei óta mindannyian tudjuk, hogy magyarok mindenütt vannak. Ezt az axiómát azzal egészítenénk ki, hogy esztergomiak is mindenütt vannak. Polgártársunk és barátunk, Gerendás Gyula pedig éppen a győri KIKA igazgatója. Szíves meghívásának nem is tudtunk ellenállni, így aztán szombaton kora délután felállítottuk egyre jobban szóló hangosításunkat az áruház szőnyeg osztályának kellős közepén, majd a húrok közé csaptunk.

Ezúttal szinte csak népdalokat játszottunk az Elmegyek, elmegyekkel kezdve a Madárka, madárkán át a Hulljatok levelekig. Az egyórás programban mindössze egy kakukktojás volt, a Hazafelé című Dire Straits-hommage - ami viszont a legjobban tetszett az áruház igazgatójának. A házigazdának szülinapon örömet szerezni pedig jó ómen, úgyhogy talán nem utoljára játszottunk szőnyeghalmok és meglepődött vásárlók tekintetének kereszttüzében.

Érdekes volt egyébként megélni, hogy mennyire meg tudnak lepődni az emberek azon, ha egy rockzenekar magyar népdalokat játszik egy osztrák eredetű lakberendezési áruházban. Volt, aki annyira meglepődött, hogy tátott szájjal tovább haladt. Volt, akinek a tátott szája velünk együtt énekelni kezdett, és olyanok is voltak -ráadásul a műsor vége felé egyre többen- akik lehuppantak egy-egy kupac szőnyegre és a muzsika hatására felfüggesztették a fogyasztást. Lehet ennél nagyobb dolgot elérni a mai világban...?

Nem meglepő módon a szülinapi buli látogatói között sok gyerek is volt. Ami velük kapcsolatosan bámulatos, hogy akármilyen korúak is voltak, a Tavaszi szél vizet áraszt... kezdetű népdalt mindannyian ismerték és mindannyian énekelték is velünk. Ilyenkor megerősítést nyer küldetéstudatunk: igenis érdemes a magyar népdalokat mai köntösbe öltöztetve életben tartani, messze nincs még múzeumban a helyük! CD formában viszont már lenne, hiszen a KIKA személyzetétől sokan kérdezték, hogy hol lehet megvásárolni annak a zenekarnak a lemezét, amelyik a szőnyeg osztályon olyan érdekes magyar népzenét játszik?

Sajnos, ezeknek a látogatóknak még nem sikerült Sic Transit cédét vásárolniuk, de reméljük, hogy hamarosan nem kell üres kézzel távozniuk...