Címlap

Egy szép, nyári péntek estéről

Az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókörrel igen jó kapcsolatot ápol zenekarunk. Ennek köszönhetően az idén immár harmadik alkalommal szerveztünk közösen jótékonysági koncertet az Anyatej Világnapja alkalmából.

A Sic Transit Gloria Mundi tagságának összesen 13 gyermeke van, így mi aztán igazán tudjuk, milyen jelentősége van az anyaságnak és az anyaság szimbólumául szolgáló szoptatásnak. Ezért is tölt el bennünket jó érzéssel, hogy évről évre nagyobb összeggel támogathatjuk az Anyatej Világnapjának esztergomi rendezvényeit.

 

Persze jótékonysági koncerthez nem csak zenekar kell, hanem közönség is. Ahhoz, hogy közönség legyen, pedig színvonalas műsorra van szükség. Ennek létrehozásában az Olvasókör lelkes szervezőgárdája az idén fellépésre kérte fel Vakánné Tóth Zsuzsannát és Homorné Novák Ágnest, akik –ketten együtt nyolc gyermek édesanyjaként –két gyönyörű dalt adtak elő énekszóval, gitár és furulya kíséret mellett. Gondolatgazdag műsorvezetésükkel és egyedi előadásukkal igazán szépen megalapozták az est és a közönség hangulatát.

Utánuk Keresztes Nagy Árpád regős énekmondó (öt gyermek édesapja) következett, aki, ahogy honlapján is írja, "...az elmúlt idők hőseinek dicső cselekedeteit mondta el dalban." És aztán ezeket az énekeket olyan igényes, magas színvonalú, tartalmas és érdekes összekötő szövegekkel fűzte élménnyé, melyeket élvezet volt hallgatni. A közönség soraiban ülve nehéz volt kiszakadni a néző és hallgató szerepéből, mikor műsorának végén színpadra szólított bennünket.

Erre az estére a népdalos műsorunkkal készültünk, mert úgy gondoltuk, hogy az alkalomhoz és az előttünk fellépőkhöz csak a szülőföld dalai illenek. Meg aztán nem is akartunk nagyon hangosak lenni, hiszen azt sem éreztük a helyhez illőnek - ennek ellenére mégis kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy hangosak voltunk. Akit ez bántott volna, attól elnézést kérünk, de rockzenét –még ha népzenei alapokon nyugszik is– nem lehet egy bizonyos hangerőnél halkabban játszani, mert elvész a lényege. Ezen az estén pedig különösen nem szerettük volna, ha így alakultak volna az események.

A műsort az általunk már megszokott sorrendben vezettük elő, s az előttünk fellépőkhöz hasonlóan mi is ügyeltünk arra, hogy az összekötő szövegekben ismereteket adjunk át a felhangzó népdalokkal kapcsolatosan. Attila ezúttal is kitett magáért, s láthatóan élvezte, hogy a közönség soraiban olyanok ülnek, akik értik és élvezik mondanivalóját. Ez egyébként nem csak rá hatott inspirálóan, hanem természetesen a zenekar többi tagjára is: öröm volt ezen az estén az Olvasókör közönségének játszani.

Az est fénypontja mégis koncertünk után következett: a Védőnői Szolgálat képviseletében Mészárosné Éva vette át a szervezőbizottságtól a belépőkből, a fellépők felajánlásaiból és a helyszínen értékesített hanghordozók árából összegyűjtött 58.500 forintos összeget, melyet az Anyatej Világnapjának esztergomi rendezvényeire fordíthattak július 27-én.

Köszönjük mindenkinek, aki ott volt velünk ezen a szép, nyári péntek estén! Szeretnénk, ha e hagyomány jövőre is folytatódhatna!