Címlap

Zenei Nyár 2012 - koncert Párkányban

Zenekarunk életében szerencsére nem először –és remélhetőleg nem utoljára– fordul elő, hogy külföldre kapunk koncert meghívást. Augusztus 24-én, pénteken este immár harmadik alkalommal játszottunk a dél-szlovákiai Párkányban.

A Párkányi Művelődési Központ által rendezett, egész nyáron át tartó, Zenei Nyár 2012 elnevezésű koncertsorozat utolsó előtti estéjén jutott nekünk a megtiszteltetés, hogy a tomboló kánikulai meleg ellenére a város sétálóutcáján összegyűlt mintegy két-háromszáz embert szórakoztassuk – és nem mellesleg tovább teljesítsük küldetésünket a magyar népzene életben tartására, különös tekintettel az egykor volt magyar területeken.

 

Ilyen lelkes és értő közönség előtt mindig öröm játszani, Párkányba pedig különösen szívesen megyünk, hiszen Esztergom szlovák testvérvárosa a zenekar minden tagjának szívében előkelő helyet foglal el. Most sem kellett csalódnunk: a koncert kezdetén is sokan voltak, s ha lehet, a végére még többen lettek. Pedig a forróság nemigen akart alábbhagyni – így sokan kénytelenek voltak jófajta szlovák sörökkel hűsíteni magukat, amit a színpadról mi kisebb irigységgel figyeltünk, hiszen magunk nem ihattunk, csak vizet...

Attila ezúttal is készült némi meglepetéssel, és nem csak a közönség, hanem a zenekar számára is. A koncert első darabjaként eljátszott Nem úgy van most, mint volt régen... feldolgozás után nem csak magyarul, de szlovák nyelven is köszöntötte a nézőtéren helyet foglalókat. Ennek meglehetősen pozitív fogadtatása volt, annak ellenére, hogy egy, a koncert után kapott nézői észrevétel szerint, Attila tört szlováksága még némiképp javításra szorul, de a szándék mindenképpen dicséretes volt.

Miután ezzel a húzós feldolgozással megadtuk a koncert alaphangulatát, szépen sorban vezettük elő a népdalokat. A számok végén pedig egyre nagyobb tapsokat kaptunk, amitől aztán mindinkább jobb kedve lett a zenekarnak, ami remélhetőleg a színpadról is lejött – mi igazán igyekeztünk beleadni apait-anyait.

Nem volt nehéz dolgunk egyébként (legalábbis a hőséget leszámítva), hiszen nagyszerű hangosításon, hozzáértő fülek által vezérelt kezektől működtetett keveréssel szólalt meg a Sic Transit Gloria Mundi. Koncertjáró barátaink meg is jegyezték, hogy még a szokásosnál is jobban szólt a zenekar. (Szolgálati közlemény: mivel mi is úgy érezzük, hogy dalaink egyre inkább összeérnek, az ősz folyamán az összes honlapon szereplő dalt újra fel szándékozunk venni. Aki tehát szeretné megőrizni a vintage Sic Transit hangzást, fogjon hozzá a dalok letöltéséhez, mert jelen /egykor talán majd "kincset" érő/ verziók hamarosan és folyamatosan lecserélésre kerülnek majd oldalunkon.) A kiváló hangosítást tehát innen is köszönjük a nagyszerű technikus gárdának!

Mint minden nagyszerű dolog, természetesen ez az este, idei eddigi legjobb koncertünk estéje is véget ért, a műsort szokásunkhoz híven a Hulljatok, levelek feldolgozással zártuk. Ennek végén is hatalmas tapsot kaptunk, így jóleső érzéssel szívünkben jöhettünk le a színpadról.

A világot jelentő deszkák mellett pedig meglepetések vártak: a sok elismerő gratuláció között első jövő évi koncert meghívásunkat is megkaptuk, illetve egy lengyel turista személyében talán érdekes lehetőség nyílik meg számunkra Lengyelország felé... de erről majd akkor szólunk, ha itt lesz az ideje.

Ez évi párkányi koncertünk tehát a jelek szerint nem csak nekünk volt emlékezetes, hanem a közönségnek is. Reméljük, lesz folytatás jövőre is!