Címlap

Nyitott sátorban, zártkörű koncerten

Mark Knopfler és zenekara legutóbbi exkluzív, zártkörű fellépését szeptemberben tartotta, ahol meglepetés vendégként léptek fel a Range Rover legújabb terepjárójának bemutatóján. A Dire Straits egykori frontemberének szoros kapcsolata a régi angol autómárkával közismert a rajongók közt.

A mi zenekarunk barátai közül is sokan tudják, hogy Kálmán legalább ugyanilyen (sőt!) szoros kapcsolatot ápol a Fakthorn Zrt-vel. E viszony eredményeképp játszhattunk 2012. szeptember 28-án este a cég csapatépítő tréningjének zártkörű buliján.

 

Miután egész héten kellemes indián nyár volt, péntek estére meglepetésként ért minket az esztergomi Duna-parton álló Szalma Csárda udvarán a víz felől áradó hűvős, nedves légtömeg. Ennél nagyobb meglepetés már csak az volt, hogy a fellépés helyéül kijelölt sörsátor valójában csak sörtető volt: oldalfalai hiányoztak. Ekkor már sejtettük, hogy a közönség nagy valószínűséggel fázni fog, de hogy talán magunk is, arra nem számítottunk.

Főleg nem a koncertet megelőző szerelés és technikai beállás során, ahol először igencsak kimelegedtünk, mert a felszerelésünk nem akart megszólalni. Amikor viszont megtette, akkor irgalmatlan búgó hangot adott ki magából alapból. Miután az idő telt, az erősítők meg csak zúgtak-búgtak, nem volt mit tenni: fájó szívvel le kellett mondanunk a gitáralapok használatáról és ismét vonalból kellett játszanunk. Magunk is meglepődtünk, mégis milyen jól sikerült végül megszólalnunk.

A műsor ezúttal –Attila szavaival élve– inkább volt Kálmán szerzői dalestje, mint alternatív énekóra – ennek ellenére gerincét természetesen a népdal feldolgozások adták. Az összekötő szövegek most sem nélkülözték az ismeretterjesztést, ezúttal azonban ahol lehet, kis csipkelődést is tartalmaztak Kálmánnal kapcsolatban, ahogy az már egy ilyen zártkörű rendezvényen a központi szerepet betöltő egyén jó humorú barátaitól megszokott dolog. Szerencsére mindenki vevő volt az ízléses poénokra, és nem lett sértődés a vége.

A zenekar frontvonala egyébként ezen az estén nagyon tüzes volt, Robi fantasztikusan énekelt és Laci gitárjátékát is elismerő taps követte rendszerint. A ritmusszekció pedig semmivel sem maradt el a többiektől, az ő dolguk annyival volt nehezebb, hogy ülve játszottak - aminek következtében aztán, nem sokkal a közönség után, el is kezdtek fázni. Ennek eredményeképp kicsit lerövidítettük a műsort, amit a hallgatóság is hangos tapssal jutalmazott. Mire pedig a meghajlásból felnéztünk, már majdnem mindenki be is vonult a Szalma Csárda búboskemence-melegébe, csak azok jöttek oda hozzánk, akik személyesen is szerettek volna gratulálni és megköszönni a színvonalas napot záró fellépést. Ettől Karesz és Attila szíve is felmelegedett, testünk hypothermia állapotból történő kimozdítását pedig a gyors pakolás segítette.

A zártkörű fellépéssel kapcsolatban két dologban lehetünk biztosak:
1) Knopflerék sem kaphattak nagyobb elismerést a Range Rover bemutató közönségétől, mint mi kaptunk a fakthornosoktól.
2) Vagyis az egyetlen különbség csak az volt, hogy helyettünk nem pakolt el senki sem... :-)