Zenekar

17. rész: 2018 krónikája

A 2018-as esztendő is elég sok eseményt hozott a Sic Transit Folk Műhely életében.

Koncerteztünk, új dalokat készítettünk, stúdióztunk és média szereplésben sem volt hiány.

A Kodály nyomán-jegyében telt tavalyi év után 2018 első hónapjai műhelymunkával teltek. Elkezdtük néhány olyan új népdal feldolgozását, melyek később az év folyamán szerves részévé váltak a zenekari repertorának. A heti próbákon a dalok folyamatos alakítása, csiszolása mellett természetesen az idei koncertekre is készültünk.

2018-ban először Budapesten álltunk színpadra, március 10-én, a Hősök terén rendezett Székely Szabadság Napja című rendezvényen. Ragyogó napsütés volt, és rengeteg külföldi turista fényképezte-videózta a produkciónkat. A fokozott rendőri jelenlét miatt sajnos nem tudtuk használni a rádiókat a gitárokhoz (túl sok volt az interferencia), így aztán kénytelenek voltunk sok jó ember módjára elférni a zsebkendőnyi színpadon. A kényelmetlenségeket szerencsére kompenzálta a hangos siker.

Március 15-e tiszteletére új videoklippel is jelentkeztünk, ekkorra készült el –az egyik híres strófájával Esztergomhoz is kötődő– Kossuth-nóta feldolgozásunk.

Az áprilisi húsvét hazai pályán talált bennünket, a Széchenyi téren felállított színpadon az Apostol koncertje után kezdődött a miénk. A fellépés nem csak a tavaszt hozta el, de itt volt az ősbemutatója a Magos Déva vára címre keresztelt Kőműves Kelemen-ballada feldolgozásunknak is, melyről az év folyamán több helyütt is kiderült, hogy nem csak mi kedveljük különösen.

Szintén a tavaszhoz kötődött még, hogy a télen rögzített népdalok felkerültek a zenekar honlapjára is, így már ott is meghallgatható az Elmegyek, elmegyek, el is van vágyásom, a Már Vidróczki emelgeti vagy a Hallod-e, te szolgáló?

Májusban az Esztergomi Futóművek rendezett jótékonysági futást a sclerosis multiplex világnapja alkalmából, és mi örömmel fogadtuk el meghívásukat, hogy az esemény résztvevőit szórakoztassuk.

Júniusban különleges helyszínen lépett fel a zenekar: a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében megnyílt Esztergom a nagy háborúban című időszaki kiállítás megnyitóján Robi, Kálmán és Laci adott akusztikus koncertet az esztergomi Vármúzeumban.

Az első nyári hónap egyébként nem csak ez miatt volt különleges a zenekar életében, hanem azért is, mert ekkor vált valóra egy régi álmunk Esztergom Város Önkormányzatának támogatásával. Szert tettünk ugyanis egy olyan profi hangosító berendezésre, mellyel minden gond nélkül képesek vagyunk CD minőségben megszólalni beltéren (sőt, mint később kiderült, kisebb szabadtéri rendezvényeken is), még abban az esetben is, ha éppen nincsenek technikus kollégák, akik ebben éppen segíteni tudnának. Az Önkormányzat nagylelkű támogatását még egyszer köszönjük!

Júliusban az idén második alkalommal megrendezésre került TISACRA Összművészeti Fesztiválra kaptunk szíves meghívást, így 8-án Szegeden, a ferences rendházban felállított színpadon adtunk koncertet. Az esemény eredetileg szabadtéri lett volna, de a nyári záporok miatt kénytelenek voltunk tető alá húzódni. Így aztán elég forró lett a hangulat, amit csak tetőzött, hogy a koncert végén felhangzó Esti dalt már mindenki velünk énekelte.

Pár nappal később a Visegrádi Palotajátékokon adtuk szokásos koncertünket, mely nem csak abból a szempontból volt különleges számunkra, hogy utána mindenki megkezdhette jól megérdemelt szabadságát, hanem azért is, mert itt nyílt rá lehetőségünk, hogy szabadtéren is kipróbáljuk új hangosításunkat. Nagyon kellemes meglepetésként ért bennünket, hogy az új, digitális cuccnak ez sem okozott nehézséget! Ilyen előzmények után vidáman kezdtük meg a pihenést.

A hónap utolsó hétfője már a Balaton partján talált bennünket, az Almádiban megrendezett Hungarikum Fesztivál fellépői voltunk. A rövid beállási idő miatt nagy segítségünkre volt új digitális keverőnk, melyben elmentésre kerültek monitor hangzásunk megszokott beállításai, így aztán hamar a húrok közé csaphattunk a magyar tenger partján.

Augusztusban az ötödik alkalommal megrendezett Palóc Világtalálkozón léptünk fel, Cserháthalápon. Legutóbb két évvel ezelőtt voltunk az esemény vendégei, mely azóta igencsak kinőtte magát. Tényleg a világ minden tájáról voltak ott jó palócok, akik közül sokan igen jól érezték magukat az éjszakába nyúló koncertünkön.

Nagyboldogasszony ünnepén 2018-ban harmadszor léptünk fel Esztergomban, ezúttal azokat a dalokat játszottuk, melyek az első két koncerten kimaradtak a programból. Műsorunk így egy picit talán lágyabb lett, jól illeszkedett az utánunk színpadra lépő Misztrál együttes produkciójához.

Szeptemberben a Suzuki Családi Napon léptünk fel Freddie és zenekara után. Itt egy igazán különleges ősbemutatóra is sor került: a népdalfeldolgozások mellett elhangzott az Itt van a helyed című Suzuki-induló is, melyet Laci írt még pár évvel ezelőtt a Suzuki Klubok Egyesületének felkérésére. A dal sikerét mutatja, hogy abban a hónapban az volt az irodai munkakezdésre buzdító reggeli zene is...

Az 1956-os forradalom évfordulóján rendezett megemlékezésen Pilisszentiván önkormányzatának meghívására adtunk koncertet október 22-én. Itt az október 23-i műsorunk felújított változatával álltunk színpadra, melyet ezúttal német nyelvű feliratokkal és konferálással egészítettünk ki, hogy a Pilisszentiván testvér településéről érkező vendégek is jobban megérthessék, miről szól számunkra ez az ünnep. A legnagyobb meglepetést mégsem mi okoztuk, hanem számunkra okozta egy kedves hölgy egy olyan személyes történettel, melynek megismerése után örültünk, hogy ezzel a nagykoncerttel zártuk a 2018-as évet.

Robi, Kálmán, Attila, Tonka és Ati november 17-én a Babits Mihály Kamaraszínház Ottománokon nyert győzelem diadala című Sobieski-emlékestjén közreműködőkként szerepeltek, ez volt zenekarunk idei tizenkettedik fellépése.

A novemberi hónap szorgos stúdiómunkával telt. Megújított zenekari stúdiónkban négy dalt rögzítettünk, melyek hamarosan elérhetők lesznek honlapunkról is.

A munkálatokkal még pont időben készültünk el ahhoz, hogy december 13-ra elfogadhassuk Bizse Feri műsorvezető barátunk meghívását a KarcFM rádió FolKarc című műsorába, ahol nem csak az új dalok felvételei hangzottak el, de Robi és Kálmán élőben adták elő Molnár Anna balladáját.

Sajnos, a szokásos évzáró karácsonyi vacsora a zenekari tagság felének rosszul időzített betegsége miatt az idén elmaradt, de januárban pótolni fogjuk, hogy meghatározzuk a zenekar 2019-es évének fő irányait is.

Mert terveink természetesen most is vannak, többek között egy lemeznyi, még soha el nem játszott dallal a tarsolyunkban...

Tartsatok velünk 2019-ben is!