Ízek, korok, hangulatok Esztergomban

Idén először kaptunk meghívást az Esztergomban már több éve hagyományosan megrendezett Ízek, Korok, Hangulatok fesztiválra.

Fellépésünkre a Mindszenty téren felállított színpadon szeptember 10-én, vasárnap délután három órakor került sor.

Előttünk a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar játszott a világot jelentő deszkákon, s mire a produkciójuk végén minden hangszer és szék lekerült onnan, már kisebb késésben voltunk. Ezt még ugyan sikerült behozniuk a profi hangosító kollégáknak, ám a szokásos hangbeállást Gulyás László vándormuzsikus produkciójának megzavarása nélkül nem tudtuk volna véghez vinni, így a szervezők kérésére némi csúszással csaptunk a húrok közé fél négy magasságában.

A koncertjeinken már megszokott felvezető zene után a Nem úgy van most, mint volt régennel kezdtünk, majd a májusi Kodály nyomán ősbemutató sok dalát is magában foglaló programot mutattunk be az egyre növekvő számú közönségnek. Az őszi napsütés nem csak nekünk okozott mókás perceket a színpadon (nem igazán lehetett látni, mikor milyen kapcsolót kapcsoltunk ki és be), de a közönséget is távol tartotta a színpadtól: mindenki inkább a környező árnyékok hűvöséből hallgatta a népdal feldolgozásokat.

Így viszont a színpad síkjától lejjebb ülők csak részben –lábtól felfelé, ami táncról lévén szó, nem nevezhető teljes élménynek– élvezhették táncosaink, Tonka és Attila produkcióját, akik szintén derekasan helyt álltak köztünk az indián nyár forróságában.

A dalokat –főleg az ismertebbeket– természetesen most is sokan velünk énekelték, aminek mi különösen örülünk, hiszen ezzel zenekarunk működési céljainak létjogosultsága igazolódik: örök értékeket menteni az örökké változó értékek korában.

Úgy hisszük, jó úton járunk.