Miskahuszár lábainál

Zenekarunk története során számos különleges helyszínen fellépett már. Az idei szezon legegzotikusabbja azonban még bennünket is meglepett: Pákozd határában, egy szántóföld közepén állt a színpad, mely szeptember 29-én, a pákozdi csata évfordulóján bennünket várt.

Az idei év különleges alkalommal is szolgált: felavatásra került Miskahuszár szobra.

A világ legmagasabb katona szobra, a magyar huszárhagyományok betonba álmodott, 12 és fél méteres ólomkatonája a pákozdi Bogár halmon őrzi a magyar katonák hősiességének emlékét. Az impozáns műalkotást, melyet az M7-es autópályáról is jól lehet látni, 2017. szeptember 29-én avatta fel Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Az ünnepély hagyomány hű, mégis modern lezárására pedig a Sic Transit Folk Műhelyt, a magyar népdalokat kissé másként játszó zenekarunkat kérték fel.

Maga az ünnepség azokban a percekben kezdődött, amikor mi Esztergomból útra keltünk a 48-as szabadságharc e fontos csatájának színhelye felé. A buszba tényleg csak a legszükségesebb felszerelést pakoltuk, de így is telt ház lett benne, a hátsó ajtó kinyitását komoly koordinációs munka előzte meg, hogy ne hullassunk semmit váratlanul a színpad környékére.

A rendezvény hangosítását kedves barátaink, Lauró Árpád és Újvári Zsolt biztosították, akik a szoros program, illetve zenekarunk műsorának ismeretében minden előkészítettek, hogy a zenekari beállás a lehető legrövidebb legyen. Gondos munkájukat és a kiváló hangosítást innen is még egyszer köszönjük!

Az alkonyba hajló pénteki órán a vendégek közül már csak a legkitartóbbak várták meg, hogy öt órakor a Nem úgy van most, mint volt régennel a húrok közé csapjunk, de akik ott maradtak, azoknak nem okoztunk csalódást: nagyon sokan gyakorlatilag az összes eljátszott dalt velünk énekelték, s külön tapssal jutalmazták Tonka és Attila koreográfiáit is. Az eseményről készült fényképeket visszanézve elég szürreális élményt nyújthattunk, a semmi közepén felállított színpadról szóló hangos rockzenével, miközben a háttérben tornyosuló Miskahuszár alakját arany díszmagyarba öltöztette a lemenő nap fénye. A hagyományok őrzésében azonban éppen ez a legszebb: megélve, a kor szelleméhez igazítva megőrizni az értékeket.

Örömünkre szolgált, hogy ebben ezúttal is partnerek lehettünk.