Hogyan lettünk Ady Endre szerzőtársai?

Az idén már harmadik alkalommal léptünk fel az Esztergomi Várszínházban. Tavalyi Trianon 100 című műsorunk után idén újabb eredeti produkciót állítottunk színpadra.

A plakátokon ugyan elírásra került a mű címe, de ennek ellenére közel teltháznyi ember jött el július 7-én este, hogy meghallgassa a Húrerdei históriát. A "folk volt, folk nem volt..." fordulattal felvezetett népmese rockdalokkal (vagy rockmese népdalokkal?), színházi elemeket felhasználva regélte el a mesék Legkisebbik Fiújának történetét, mely ballada az igazságról, szabadságról, szerelemről, hatalomról, elmúlásról és természetesen a Jó győzedelméről a Rossz felett.
Az új produkció koncepciójával –meséljünk el egy máig aktuális ősrégi mesét úgy, hogy az általunk modernre hangszerelt népdalok szerves egészet alkossanak az autentikus népmesei narrációval és néptánccal– Laci állt elő januárban. Ő írta a történetet magát is, melyet verses mesévé Kálmán formált úgy, hogy kedves barátunk, Kulcsár-Elek Csilla mesemondó hangján megszólalva mindannyiunkat elröppentsen Húrerdőre, és a kortalan történet eszünkbe jutassa: a mesebeli helyszín talán nincs is olyan messze... Mivel a darabban elhangzó Felszállott a páva feldolgozásunkban Ady Endre versét is használjuk szövegként, így alakult, hogy végül az ő szerzőtársai lettünk.
A várszínházi bemutató nagyon jól sikerült, a közönség vastapssal jutalmazta az előadást, zenekarunk pedig két ráadást is adott ennek hatására. A színpadon Tonkával és Attilával történő együtt táncolásra való meghívással ugyan nem élt a publikum, de az utolsóként elhangzott Hej, Dunáról fúj a szélt már nagyon sokan velünk énekelték. A sokak által dícsért zenekari megszólalást ezúttal is Süttő Péter barátunknak köszönhettük.

"A legkisebb fiú idegenbe készül,
otthagyja faluját, elindul merészül.
Tele van a szíve sok-sok muzsikával,
azt kapta örökül, azt viszi magával..."

Aki kíváncsi, hogyan folytatódik a történet, július 30-án, 19 órai kezdettel meghallgathatja a lábatlani Duna Színpadon!