Zenekar

8. rész: 2009 - a Sic Transit éve

Tavaly tavasszal ott zártuk le a Sic Transit rockzenekar történetét bemutató cikksorozatot, hogy semmi sem állhat útjába annak, hogy 2009 a Sic Transit éve legyen.

Hiszünk benne, hogy így is történt, hiszen annyi minden jó és pozitív dolog volt a zenekar körül, hogy visszagondolva is kellemesen beleborzongunk...

Az év jól indult, hiszen hamar elkezdett megtelni a koncert naptárunk. Méghozzá nem is akármilyen bulikkal: több lehetőségünk nyílt olyan magyar művészekkel és olyan helyeken színpadra lépni, akikkel és ahol álmunkban sem gondoltuk volna. Márciusban egy háromszereplős fesztivál keretében a dorogi művelődési házban a Kontinens együttes és Laár András fellépése előtt melegíthettük be a közönséget. Jó gyakorlat volt ez az év legnagyobb bulijára: nagypénteken a budapesti Syma csarnokban került megrendezésre a Rockzenészek a rákbetegség túlélőiért elnevezésű monstre segélykoncert. Itt a magyar rock élvonal prominens előadói -Zeffer András és a Rock Band, Beatrice, Pokolgép, Török Ádám... - előtt, egyetlen feltörekvő, vidéki zenekarként a Sic Transit segíthetett zenéjével hozzájárulni a betegek gyógyulásához. A rendezvényen az Omega együttes legendás hangosításán dörrent meg három dögös ST-dal, majd borította piros-fehér-zöld nemzeti színbe a világot jelentő deszkákat az Ősi székely himnusz... Varázslatos este volt, persze nem elsősorban miattunk - számunkra azonban mindenképpen felejthetetlen élmény volt. Ha csak ennyit értünk el ezzel a zenekarral, már megérte.
A nyár folyamán Esztergomban a Lord előtt játszottunk volna - ez a buli azonban a koncert helyszínének megszűnése miatt elmaradt. Így aztán a város önkormányzatának meghívására kénytelen voltunk egyedül fellépni a Széchenyi téren felállított hatalmas színpadon. A koncert után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk, sokan gratuláltak személyesen, néhányan a Vendégkönyvbe is bíztató szavakat írtak. A rendezők is elégedettek lehettek velünk, hiszen a város adventi koncertsorozatára újabb meghívást kaptunk, így a 2009-es turnét végül Esztergomban zártuk.
De ezt megelőzően immár harmadik alkalommal léphettünk fel szeptemberben a dorogi Bányásznapon, ahol a nyári elmaradt koncert helyett a Lord előzenekara lehettünk. Jártunk még ezen kívül műsorunkkal Kisbéren, Annavölgyön és Dágon is.
2009-ben is megmérettettük magunkat a Kultúrpart Dalversenyén - természetesen ezúttal is hiába... :-)
Az év folyamán a médiumokban történő szereplésben sem szenvedtünk hiányt. Kétszer, áprilisban és májusban a tatabányai Radír Rádió vendégei voltunk, majd átalakulásuk után októberben hívtak meg bennünket újra a Forrás Rádióba. Ugyanebben a hónapban a budapesti Lánchíd Rádió Lokátor című műsorában is kétórás blokkot (egy óra interjú, egy óra zene) sugároztak velünk. Kétszer voltunk az azóta sajnos megszűnt Danubius Rádió Hajrá, magyarok! című programjában Abaházi Csaba vendégei. Mindkét beszélgetésre jó szívvel emlékszünk vissza most is, csakúgy, mint a Magyar Katolikus Rádióban velünk készült interjúra.
S igaz ugyan, hogy rádióban jobban mutatunk, mint tévében, ennek ellenére több alkalommal is lehetőségünk nyílt szerepelni több országos csatornán. Az EchoTV-ben márciusban és augusztusban jártunk, a HírTV-ben pedig az augusztus 20-i ünnepi program szereplői voltunk. Itt akasztották ránk a civil rockzenekar jelzőt, amire szintén büszkék vagyunk. Természetesen az Esztergomi Városi Televízió is nyomon követte zenekarunk ténykedését, így az ő műsorukban is rendszeres szereplők voltunk.
A februárban teljesen megújult saját honlapunk mellett (melynek azóta megtízszereződött a látogatottsága!) webes megjelenésben volt részünk az rtbulvar.hu-n és a mixonline.hu-n. A 24Óra és a Megyei Hírlap című Komárom-Esztergom megyei napilapok portáljain kívül pedig ezen újságok nyomtatott változataiban is több alkalommal szerepeltünk.
Novemberben jelent meg a Zene az életünk című rock-antológia Cserteg István szerkesztésében. Ebben a könyvben is van néhány oldal, mely a Sic Transit rockzenekarról szól.
Az év egyik legfontosabb megjelenése azonban nem kis hazánkban, hanem az óceán túlsó partján, az Amerikai Egyesült Államokban történt. Még márciusban lépett velünk kapcsolatba MySpace oldalunkon keresztül a Quickstar Productions nevű lemezcég, hogy Rock4Life című válogatás cédéjükön szeretnék megjelentetni a Sáskajárást. Mi persze kapva kaptunk az alkalmon, a így egyre izgatottabban vártuk 2009 utolsó negyedévét, mikor a kiadvány megjelent Amerikában. A válogatás nemzeti ünnepünkön, október 23-án vált letölthetővé a nagyobb webes zeneboltokban, decemberre pedig fizikai valójában (CD) is megjelent az amerikai lemezboltok polcain. És valahol úton van már felénk az a csomag, amely a zenekarnak járó tiszteletpéldányokat tartalmazza... Ember még így nem várt postást, mint mi várjuk karácsony óta!
A fentiek ismeretében tehát talán joggal mondhatjuk, hogy 2009 valóban a Sic Transit éve volt.
És valahol a lelkünk mélyén mind a hatan érezzük, hogy 2010 hozhatja el számunkra az igazi áttörést...