Zenekar

11. rész: 2012 krónikája

2012 is pörgős év volt a Sic Transit Gloria Mundi életében. Koncertek, médiaszereplések, stúdiófelvétel - ezek mind előfordultak az év során. Új dalok is születtek, új helyekkel bővült fellépéseink színhely-tára, s megint egy kicsivel közelebb jutottunk ahhoz, hogy még többen megismerjenek bennünket és az általunk képviselt küldetést.

Idézzük fel hát az eseményeket szép sorjában!

Az összefoglalóban található linkek csak regisztrált felhasználóink számára fognak megnyílni.

2012 januárjában került sor az év első koncertjére. Ez egy jótékonysági fellépés volt Kesztölcön, a frissen felújított művelődési ház színpadának függönyéért aktivizálták magukat a helyi civil erők. Örültünk, hogy félórás műsorunkkal mi is hozzájárulhattunk e nemes kezdeményezéshez.

Február 3-án Esztergomban léptünk fel, a Szentgyörgymezői Olvasókörben. Ez a koncert is jótékonysági volt, mivel az idők súlya alatt összeroppant az intézmény vízhálózata. Szorgos munkás kéz és önkéntes szakember hamar akadt az összetartó közösségből a javításhoz, már csak beépíthető anyagra volt szükség. Az ehhez szükséges anyagiak előállításában működtünk közre Polgár József igazgató úr meghívására. Ezen az estén egyébként nem csak mi akartuk meglepni a közönséget azzal, hogy vendégszerepelni hívtuk a Tátika énekegyüttest, hanem a zenekart is meg akarta lepni a Váralja néptáncegyüttes (sikerrel): koncertünk közben egyszer csak felpattantak a helyükről, és helyre kis koreográfiát rögtönöztek több népdalunk hangszeres részére is, melyeket a technika itt őrzött meg az utókor számára.

Az év elején még úgy tűnt, hogy havonta egy koncertet fogunk adni az év folyamán. Márciusra azonban besűrűsödtek az események. Az 48-as forradalom alkalmából rendezett városi ünnepségre immár második alkalommal volt szerencsénk meghívást kapni Esztergom polgármesterétől. Ünnepi műsorunkat ezúttal akusztikusra hangoltuk, s a Tátika énekegyüttessel közösen igyekeztünk emelni a megemlékezés hangulatát. A közönségtől kapott taps alapján talán elmondhatjuk, hogy igyekezetünk nem volt hiábavaló.

Másnap, március 16-án este újabb különleges eseményen léptünk fel a budapesti Bujdosó Székely vendéglőben: egy könyvbemutatóra kaptunk meghívást a szerzőtől, György Horváth Lászlótól. A tavaly ősszel tragikus hirtelenséggel elhunyt református lelkész még 2012 februárjában, stockholm-i otthonában hallgatta a Lánchíd Rádió online adását, ahol éppen az Ősi székely himnusz általunk játszott feldolgozása szólt, majd másnap internetet és telefont ragadva kiderítette, kik vagyunk és felkért bennünket a könyvbemutatón való szereplésre. Mi örömmel tettünk eleget a meghívásnak, és azt is örömmel fogadtuk, hogy ilyen meseszerű dolgok is történhetnek manapság. A valóságba szinte csak a telekocsi-mozgalom legfrissebb újraértelmezése volt képes bennünket visszahúzni... Persze csak annyi időre, amíg az a csoda is megesett velünk, hogy húsvét alkalmával a szerző verset írt zenekarunkhoz...

A 2012-es koncertek sorozata Budapesten folytatódott, minden idők leghidegebb húsvét hétfőjén - természetesen szabadtéri színpadon. A Budavári Húsvéti Sokadalmon a fél Ghymes együttes után volt szerencsénk színpadra lépni. Eszméletlen hideg volt, ennek megfelelően a közönség létszáma is messze elmaradt a várttól, de ők legalább végig kitartottak zenekarunk mellett. Pedig nem csak a családtagjaink voltak ott, még Lengyelországból és az Egyesült Államokból is akadtak a tömegben látogatók, akik aztán elvitték hírünket hazájukba is.

Április 22-én, vasárnap délelőtt matiné koncertet adtunk Dorogon, a Művelődési Ház Föld-napi rendezvényén. Érdekes fellépés volt, mert nem külön műsorszám voltunk, hanem háttérzene a többi programhoz. Tapasztalatszerzésnek teljesen jó volt, azóta tudjuk, hogy az a háttérzene, amit mi játszunk, de olyan halkan, hogy magunk már nem is halljuk, még mindig túlságosan hangos lehet másoknak... :-)

Mivel a május koncert nélkül telt el, alig vártuk, hogy újra közönség elé állhassunk június 8-án Bajnán, a Viselet Ünnepe címet viselő fesztiválon. Itt már sokkal többen voltak, mint a legutóbbi szabadtéri fellépésünkön. Nagyon szép sikert arattunk, alig akartak leengedni bennünket a színpadról, de mivel a show-nak folytatódnia kellett, csak rövid ideig fürödtünk a dicsőségben – legalábbis a zenekar hangszeres része, mert Robi még a másnapi felvonuláson is tovább arathatta a siker gyümölcseit. :-)

Júniusban egyébként lehetőségünk lett volna Esztergomot képviselni a lengyelországi Gniezno-ban, a 2012-es futball EB-vel párhuzamosan szervezett rendezvénysorozaton. Mivel munkahelyi elfoglaltságaink ezt sajnos nem tették lehetővé, olyanokat küldtünk magunk helyett, akik méltón álltak helyt nélkülünk és helyettünk is: barátainkat, a Tátika énekegyüttest.

Miután a lányok hazaértek, ismét elhívtuk őket, hogy lépjenek fel velünk a Miénk itt a park-rendezvénysorozat esztergomi nyitóbuliján. Ezen a szabadtéri fellépésen, a húsvétivel ellentétben, rettenetesen meleg volt – de legalább pontosan kezdhettünk, nem úgy, mint egy évvel korábban... Amiért egyébként számunkra fontos volt ez a koncert az az, hogy szülővárosunkban itt hangzott el először élőben az azóta már a Duna TV-t is megjárt Vidróczki híres nyája feldolgozásunk - igaz, a dal színpadi ősbemutatóját még Bajnán tartottuk bő egy héttel korábban. Van ebben a dalban és az általunk írt hangszerelésben valami különleges, mert akárhol is játsszuk, mindenhol megmozgatja a közönséget. Talán a romantikus betyár-motívum miatt...? A megfejtés még várat magára.

Júliusban miniturné-szerűen megint négy koncertünk lett volna, melyek közül végül kettő valósult meg. A Víz-Zene-Virág Fesztiválon való fellépésünket a keresztbe szervezés, az Utcazene Fesztiválon való koncertet az időjárás hiúsított meg. A tatai Sic Transit barátok tehát 2012-ben lemaradtak rólunk, mely hiányosságot reményeink szerint 2013-ban igyekszünk pótolni.

A két el nem maradt koncert közül az első Visegrádon volt július 6-án, a Palotajátékokon. Itt sem először léptünk fel, s talán a 2011-es sikernek köszönhetően most sokkal jobb időpontban, mint akkor. Ezúttal a hangosításra sem lehetett panaszunk, hiszen a DJ Team ismét tökéletesen szólaltatta meg zenénket, s a hangulatvilágításról is lelkiismeretesen gondoskodtak. Ezt a koncertet is fenyegette vihar, de szerencsére az Attila just-in-time-jellegű kezdés előtti munkából való megérkezésének hála még be tudtuk fejezni időben, mielőtt leszakadt az ég.

Július 20-án este ismét a Szentgyörgymezői Olvasókörben játszottunk, immár harmadik alkalommal az Anyatej Világnapja alkalmából szervezett jótékonysági koncerten. Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra, hogy újra tevékenyen hozzájárulhattunk a Védőnői Szolgálat munkájához, s az est folyamán összegyűlt közel 60.000 forint a legjobb helyre került.

Közel egy hónap szünet után külföldön léptünk újra színpadra. A szlovákiai Párkány városában sem először játszottunk, de a jelek szerint nem is utoljára. Ezen a fellépésen a hangulat nem csak az időjárás miatt volt forró, de a stúdió minőségű hangosítást élvező zenekari tagok jó hangulata miatt is. Nagyon jól éreztük magunkat a színpadon, és ez átjött a közönségnek is. Így utólag is úgy értékeljük, hogy 2012 talán legjobb Sic Transit Gloria Mundi koncertje volt ez a buli.

A szeptember első hétvégéjén rendezendő dorogi Bányásznapról ezúttal lemaradtunk, mert a Hooligans nem szeretett volna magának konkurenciát. :-)

Így aztán szeptemberi első koncertünkre az Esztör Napok zárórendezvényén, szeptember 9-én vasárnap este, a Bazilika tövében került sor. Ez a program 2012-ben került megrendezésre elsőként, hagyományteremtő szándékkal. Reméljük, 2013-ban is lesz folytatása, mert nekünk (és hitünk szerint a közönségnek is) igencsak pozitív élményt jelentett a katedrális tövében eljátszani az Ősi székely himnuszt, ezt a XIII. századi Mária-éneket... Az ilyen különleges pillanatok átélésekor érezzük csak igazán, mennyire jó is ebben a zenekarban játszani!

Szeptember közepén stúdióba vonultunk, hogy két népdalt (Nem úgy van most, mint volt régen és A Vidróczki híres nyája) vegyünk fel profi körülmények között, Pataki Laci barátunk zenei műhelyében. Izgalmas munka volt, melynek eredménye meghallgatható a Zenék szekcióban.

Különleges pillanatokat egy héttel később is átéltünk, mikor is a tatabányai Faszén Fesztiválon léptünk fel. Különleges volt a helyszín, és különleges volt az utánunk következő fellépő, Kaczor Feri is. Kár, hogy a mi fellépésünkön még kevesen voltak - mondjuk ez nem volt különleges. A szervezőknek azonban az mégis az lehetett, hogy ennek ellenére mi a szokott vehemenciával és lelkesedéssel játszottuk a műsorunkat. Mindig tudtuk, hogy megéri minőségi produkciót nyújtani, most sem volt másként: a szervezők ugyanis rögtön beíratták a zenekari naptárba a 2013-as Faszén Fesztivál időpontját, ahol ezúttal már a szombati napon, fő műsoridőben léphetünk majd színpadra. Annyit már most ígérhetünk, hogy új dalokkal is készülni fogunk!

Szeptember 28-án egy zártkörű Sic Transit Gloria Mundi koncertre került sor az esztergomi Szalma Csárdában, a Fakthorn Zrt. csapatépítő tréningjén. Részben szabadtéri volt a buli, és ahogy az már lenni szokott, ilyenkor vagy izzadunk, vagy fázunk. Ősz lévén természetesen az utóbbiról volt szó. Lelkünket is csak az melengette, hogy a buli után őszinte és elismerő szavakat kaptunk. Ekkor egyébként már úgy gondoltuk, hogy véget ért a szabadtéri fellépések időszaka, de természetesen Maya tartogatott még meglepetéseket...

Márton-nap alkalmából az az ötletünk támadt, hogy megemlékezzünk a mátrai betyárról. Így aztán felvettük a kapcsolatot az esztergomi Rugby Club Hotellel, és a Márton-napi libatoros rendezvényüket összekapcsoltuk egy Vidróczki-megemlékezéssel. Ez a koncert is nagyon jól sikerült, mert Gindl Henrik barátunknak hála nagyon-nagyon jól szóltunk az RCH aprócska színpadán. Megint kiderült, mennyire fontos, hogy befelé is mindent halljunk, ami kifelé szól: teljesen más hangulatot ad egy fellépésnek, ha szabadon játszhat a zenekar, mert nem kell ragaszkodnia a bevált, akár már hallás nélkül is, biztos rutinból eljátszható frázisokhoz. A sikeres estének egyébként 2013-ban szabadtéri folytatása lesz...

Az adventi időszakban két koncertet adtunk. Egyet december 14-én a Szentgyörgymezői Olvasókörben, ahol 2012-ben ezúttal már harmadszor léptünk fel a szimmetria jegyében. Most nem jótékonysági megmozdulásról volt szó, hanem az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Olvasókör 120. születésnapját ünneplő egyhetes rendezvénysorozaton mi lehettünk az utolsó nap zárószáma. Vendéget ezúttal Vilmos Évi személyében köszönthettünk, aki csodás karácsonyi népdalaival igazán bensőséges adventi hangulatot teremtett.

Ez a dolog egyébként annyira magával ragadott bennünket, hogy a Maya által meglepetésnek tartogatott 2012-es utolsó koncertünkre is magunkkal vittük Évit. Az elmaradt világvége után egy nappal, december 22-én a városligeti Vajdahunyad vár sétányán rendezett Forralt bor és mézes ünnepen vele együtt fagyoskodtunk a színpadon, és együtt búcsúztattuk a 2012-es koncert évadot, melyben zenekarunk összesen 17 alkalommal állt színpadra. Ha nem maradt volna el 5 fellépésünk, akár rekordot is dönthettünk volna... Mindent összevetve, így sem volt rossz, amatőr zenekarként igencsak elégedettek lehetünk.

Média szereplések

Pláne akkor, ha számba vesszük, hányszor és milyen médiumokban szerepeltünk!

Március elsején Bizse Ferenc műsorvezető meghívására ismét a Lánchíd Rádió vendége volt a Sic Transit Gloria Mundi. Ebben az adásban hangzott el először a Nem úgy van most, mint volt régen és a Szegénylegény vagyok én kezdetű népdalfeldolgozások felvétele is.

Március 12-én az esztergomi RTVE programján volt látható az Életek és sorsok című portrésorozat zenekarunkkal foglalkozó epizódja, mely megtekinthető a Média szereplések szekcióban.

Néhány héttel később, április 2-án a Hír TV-be voltunk hivatalosak, hogy a húsvéti koncertet promotáljuk.

Az év legjelentősebb, egyben legnagyobb nézettségű és sokszoros honlap látogatottságot generáló média eseményére szeptember 13-án került sor, mikor is a Duna Televízió Kívánságkosár című műsorában szerepeltünk egy interjú, illetve négy dal erejéig. Nagyon nagy élmény volt, hogy valaki más hamarabb töltötte fel a YouTube-ra a műsor felvételét, mint mi magunk... :-)

November végén Kálmán ismét a Hír TV vendége volt, ekkor az adventi koncert apropóján.

Honlap

Honlap ügyben túl sok említésre méltó nem történt 2012-ben. Igyekeztünk mindig naprakészek lenni, sajnos, ez egyéb elfoglaltságaink miatt ez nem mindig sikerült. Ami mégis fontos: 2012-ben elértük a 220.000-es látogatás számot, melyhez nagyban hozzájárult a szeptemberi szereplés a Duna TV-n, amely után sok látogatója volt a sictransit.hu-nak Amerikából és Ausztráliából is...

Kíváncsian várjuk, mi mindenről számolhatunk majd be a 2013-as évet illetően!